De invloed van hormonen op jouw haar

De invloed van hormonen op jouw haar

Waarschijnlijk heb je er niet bij stil gestaan, maar de invloed van hormonen op je haar is groter dan je denkt. Ze kunnen namelijk ook een rol spelen in de manier waarop jouw haar o.a. reageert op haarproducten. Je zou dus kunnen overwegen om je haarverzorging aan te passen aan het gedrag van je hormonen.

Deze leuke en interessante video van Cosmopolitan illustreert wat er met je lichaam (en haar) gebeurt. Waarschijnlijk herken je dit:

Je hormonale cyclus is dus ook van invloed op je hoofdhuid. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van haar talg.

Hormonen en buildup

Wanneer jouw hoofdhuid extra haar talg aanmaakt in bepaalde perioden, kun je bijvoorbeeld ook sneller last krijgen van buildup wanneer je vettige haarproducten gebruikt of producten met siliconen.

Dof haar & haaruitval

Ben je in de overgang? Misschien bemerk je dan zelfs dat je haar droger en dunner is geworden. Er zijn vrouwen die klagen over dof haar en haaruitval.

Ook stress, zwangerschap, je voeding, medicijngebruik en warmte (denk aan de verwarming of zon) kunnen invloed uitoefenen op de aanmaak van haar talg en de ‘gezondheid’ van jouw haar.

Dagboek

Het is daarom belangrijk dat je goed in de gaten houdt waar jouw haar en hoofdhuid om vragen. Houd daarom in je dagboek bij wat je bemerkt aan je haar en je hoofdhuid, vooral tijdens:

Schrijf er tevens de datum bij zodat je kunt zien of er een patroon in te vinden is.

Door dit bij te houden in je dagboek, kun je sneller je haarverzorging aanpassen indien dit nodig is. Een goede app die je kunt gebruiken om je menstruatie cyclus in bij te houden is: Clue.

Vraag: wat zou jij kunnen veranderen qua haarverzorging, rekening houdend met de bovenstaande informatie?

Interessante websites om te lezen:

Bronnen: helloclue.com, overgangsklachten.org, haarstichting.nl